Online daten en verwachtingen

Voor het eerst online daten en verwachtingen, tips en feiten om je verder te helpen.


Nog nooit eerder online gedate? Beetje huiverig nog? Neem je zult merken dat, als je een aantal onderstaande feiten en tips in acht neemt ,een nieuwe wereld zich voor je opent, en miljoenen zijn je al voor gegaan. Met wisselend succes, want een wondermiddel is het niet, wel een mooie aanvulling op onze zoektocht “live”. Het vergroot je kansen maar ook hier geldt dat je de speld in de hooiberg zult moeten zoeken. En leer bestand te zijn tegen vluchtigheid en teleurstellingen.

Een fenomeen

Je wordt tegenwoordig een beetje doodgegooid met juichende berichtgevingen over het online daten, een fenomeen dat nu een jaar of tien aan de gang is en ondertussen een volkomen geaccepteerd verschijnsel is geworden. De stille schaamte die werd ondervonden over het zetten van een contactadvertentie, eerst in de krant, daarna op de eerste eenvoudige  datingsites of forums, is allang weggeëbt.


Die prille sites waren vaak niet meer dan rijtje advertenties, ook erotisch getinte, op een eenvoudige pagina gezet, zonder profielen. Maar nu kun je – op de ene site wat meer dan op de andere – je hele hebben en houwen opschrijven, tonen en verklaren aan de buitenwereld. De één kiest ervoor exact alle wensen op een rijtje te zetten, wat soms meer op een eisenpakket lijkt, en de ander zegt gewoon ronduit dat ellenlang gemail niet wordt gewaardeerd maar een snelle ontmoeting wel. Een match ontwaart zich tenslotte niet vanachter je scherm maar wel in levende lijve.

Verwachtingen en teleurstellingen

Juist omdat er zoveel wordt geschreven over dating zijn de verwachtingen vaak veel te hoog gespannen. Daten gaat dan op winkelen lijken, alles lijkt maakbaar en te koop maar ieder snugger mens weet natuurlijk dat dat onzin is. Een partner vinden blijft zoeken naar die speld, zeker als je kritisch bent en je niet zomaar je liefde aan de eerste de beste wilt geven. Waarschijnlijk speurt een rechercheur van politie minder achter zijn computer dan jij als je dit voor het eerst doet! Voordat je ’t weet zit je uren te zappen door de duizenden profielen, of ga je steeds even kijken tussen het werken door of iemand al heeft geantwoord, of je heeft benaderd. Daar ging je concentratie-curve.


Wellicht omdat je persé uit bent op succes, mede door overspannen verwachtingen over dit medium, word je snel enthousiast als iemand je leuke aandacht of bevestiging geeft. Maar die persoon geeft niet alleen jou leuke aandacht. Vooral mannen -die in de meerderheid zijn op de meeste datingsites- klikken er lustig op los, dat is wel iets wat men zich vooraf zou moeten realiseren. Doe dus rustig aan bij een eerste optimistisch contact, gooi niet direct alles in de strijd, stel een paar directe vragen.


Waarom benadert hij of zij jou eigenlijk: je leuke hoofd op de foto?

Leest hij of zij je tekst?


Met een beetje rechtstreeksheid kom je eind, je schrikt de gelukszoekers af en een serieus iemand kan een eerste verhaal aan je kwijt. Rustig aan doen leert je ook omgaan met teleurstellingen, dé valkuil van het online “winkelen”.

Date-strategieën

Het is niet altijd nodig -als je je intuïtie volgt kom je een eind- maar laat iemand iets langer (1 of 2 dagen) wachten dan je eigenlijk zou willen in je impulsiviteit met het beantwoorden van een berichtje. Kijk gewoon eens wat er gebeurt. Gebeurt e niet gelijk wat? Dat is doorgaans een goed teken want de betreffende persoon is geduldig en wacht netjes af tot jij wat terugstuurt, en gaat niet aan je trekken. Direct al een pissig tweede mailtje erachter aan? Waarom antwoord je niet?? Dat wijst misschien op een snel gekwetst ego, narcisme, of een lichte wanhoop, misschien niet een goed idee om hier meer werk van te maken. Beleefd afwimpelen dan maar. En: laat je niet verleiden om iets agressiefs terug te schrijven! Andersom kan ook: jij mailt een tijdje later terug dat je wel nieuwsgierig bent geworden en oei, nu krijg jíj niet een direct antwoord, of misschien wel helemaal niet. Welkom in de vluchtige wereld van het daten, dat was een goede eerste oefening in het omgaan met kleine teleurstellingen.

Wat schrijf je terug?

Omdat je even de tijd hebt genomen kun je mooi die paar berichten die je wel leuk vond laten bezinken. Lees zijn of haar profiel nog eens goed, vaak sla je in je “online-vluchtigheid” dingen over die later belangrijk zouden kunnen zijn. Probeer eens tussen de regels door te lezen. Worden er veel taal”fauten” gemaakt bijvoorbeeld. Zou op onvoorschilligheid kunnen wijzen, niet alleen op een mindere ontwikkeling. Toon niet een overspannen enthousiasme door gelijk alles bloot te willen geven over jezelf. Dit komt wanhopig over en schrikt heel erg af. En geef al helemaal niet gelijk adres- en telefoongegevens door.


Mail gewoon eens een tijdje met de mensen die je in eerste instantie boeien. Na een wat langere tijd -ga op je gevoel af- zou je eens kunnen bellen. Er zijn ervaren daters die een 2e sim-kaart hebben uit veiligheid en anonimiteit en die louter gebruiken voor een eerste contact. Een stem zegt ook veel meer dan een e-mail. Je zult niet de eerste zijn die een date durft af te zeggen bij het horen van een stem. Maar misschien word je vrolijk van dat stemgeluid en wil je hem of haar wel eens in het echt zien. Bespreek samen een (altijd neutrale!) ontmoetingsplek, zet je beste beentje ervoor, zet je over je eerste zenuwen heen en blijf altijd jezelf. En bedenk vooraf een ontsnappingsroute of -zin in het geval van een teleurstelling, of afwijzing. Houd er rekening mee dat je dat eventueel nodig zult hebben, want daten gaat niet altijd van een leien dakje…


Succes!