Foute vrouwen

Het begrip “foute man” is een soort algemeen aanvaard principe geworden in de ontmoetingswereld van mannen en vrouwen. De betekenis heeft niet alleen met de man in kwestie te maken, hij doet ook maar wat hem goeddunkt en wat de schrijver van dit artikel betreft gaat hij z’n gang maar. Het zijn natuurlijk z’n “onderdanen” en slachtoffers die hem mede de mogelijkheid geven z’n grillige gedrag uit te kunnen leven. Op elk potje past een dekseltje, of we het nu over goed of kwaad hebben en de éne houdt de ander in stand.

De femme fatale

Geldt dit beetje vage en moralistische begrip “fout” ook voor sommige vrouwen? We kenden al eerder de zg. “femme fatale”, een begrip uit de late romantiek (eind 19e eeuw). In die tijd zwelgden dichters en kunstenaars min of meer in hun romantische spleen, en een ongrijpbare verleidster hoorde daarbij als een onmisbaar attribuut ter inspiratie die niet zelden tot flinke melancholie of absinth-vergiftiging leidde. Maar voor zo’n vrouw hebben we ook een man nodig, anders functioneert ze niet, dat moge duidelijk zijn. En dan krijgt het geheel zomaar een masochistisch trekje, want eigenlijk weet je al na dag één dat je met dit slag vrouw te maken hebt als vallende man.


Dan weer dichtbij, dan weer veraf, trekken en afstoten, ongrijpbaar maar reuze interessant en intrigerend, en uiteindelijk tot het clichématige grote ongeluk leidend, een prachtig thema voor vele opera’s. Met een man die als redder en vaderfiguur denkt op te treden maar die nietsvermoedend z’n ondergang tegemoet treedt. Daar zit muziek in, met helaas een vals coda!

Narcistische kameleone

Er zijn mensen die haarfijn bij hun date of partner aanvoelen waar hij of zij gevoelig voor is en dat manipulatief weten in te schatten. Voor het gemak van dit artikel zullen we het vrouwelijk deel van deze groep ook maar even als “fout” inschatten. Omdat ze dit manipulatieve talent wellens en wetens gebruiken, heel berekenend.

Een beetje schizofreen zou je het kunnen noemen: het aannemen van een rol die het bijbehorend slachtoffer laat denken dat zij voor je valt. Maar ze valt voor elk karakter! Ze speelt haar tijdelijke rol als de beste en weet je gek te maken via een vernuftig acteertalent dat grenst aan narcisme. En ze doet zich vaak als puur naïef voor waarbij de man smelt van aangedaanheid. Maar dit geluk duurt nooit lang, want het volgende mannelijk object staat alweer klaar om verleid te worden door deze kameleone. En zij kan niet zonder, er zal en moet gemanipuleerd worden.

Uiterlijkheden en luxe

Misschien meer een thema voor de meer onzekere mannen met geld? Ze is erg mooi, toont zich open en very charming, ze vertrouwt je allerlei verhalen toe die je dichter bij haar lijken te brengen, ja, ze laat nou net jou toe in haar gedachtenwerelden, ze heeft je op het oog! En jij bent nou juist een man die een vrouw perfect in de watten kan en wil leggen, en haar alles zou willen geven wat ze maar denkt nodig te hebben. Geld moet rollen! Daar zorg jij als man in de loop der tijd meer en meer voor, en trots loop je naast haar. Naarmate jullie elkaar langer “kennen” wordt ze wel erg pittig van karakter, om niet te zeggen dat ze steeds vaker haar wil doordrijft, en er wordt sneller op de emotie gespeeld, emotionele chantage, of nog erger, als jij ineens de hand op de knip gaat houden is dat een daad van groot wantrouwen en wordt er al snel gedreigd met een dramatisch afscheid. Voor jou 100 anderen op de Forbes lijst tenslotte. In het zuiden des lands wordt dit type een “roofkip” genoemd. Maar bedenk dat voor dit type ook altijd weer een man klaarstaat. Dat geeft te denken heren!

Verslaafd aan verleiden en seks

Seksverslaving is niet alleen een mannelijk ding. Mannen merken ineens tot hun schrik dat ze wel erg vaak naar porno gluren, en onrustig worden als de systeembeheerder op het werk “foute” sites weet te weren. Bij vrouwen komt dit online-verslavingsverschijnsel nauwelijks voor. Daarentegen lees of hoor je wel verhalen van vrouwen die dwangmatig mannen versieren en verleiden, werkelijk elke keer een man mee naar huis nemen na het uitgaan, klaarblijkelijk om bevestiging te zoeken en hopelijk te vinden in het feit dat ze dan “erbij” horen, dat ze mooi, verleidelijk en interessant zijn. Uit de psychologie is naar voren gekomen dat hier wel een aantal patronen voor aan te wijzen zijn, vaak uit de kindertijd. Het gaat te ver om hier diep op in te gaan maar het oeverloos en dagelijks inwisselen van mannen lijkt niet echt te wijzen op stabilteit. Deze vrouwen zijn niet in staat een relatie aan te gaan als ze in zo’n fase zitten, misschien wel nooit.

De inkapselaar

Ook eentje die flink op je zenuwen kan gaan werken is de redster, de eeuwige verzorgster, een directe afgeleide van het Florence Nightinggale-syndroom. Je hebt misschien mannen die zich dit prima laten welgevallen maar op de meesten werkt haar dominante gedraaf en gezorg beklemmend en benauwend. Iemand die gelijk gaat stofzuigen als je haar voor het eerst je stulp laat zien lijkt dit uit de allerbeste bedoelingen te doen maar in wezen maakt ze jou als man liever vandaag dan morgen van haar afhankelijk en onmisbaar. Haar moederlijke hormonen lopen over, zeker als de man in kwestie dit in het begin als fijn en wel makkelijk ervaart. Maar beste kinderlijke man, kijk toch uit want voordat je het weet ben je van jezelf onthecht en beleef je je tweede -ongewenste in dit geval- peutertijd!

De nymphomane

Nog verder dan de eeuwige verleidster gaat misschien de veelneukster, de nymphomane, hoewel dit tegelijkertijd een beetje tricky begrip is, immers veel enigszins schijnheilige mannen vergeten dat zijzelf het ook wel elke dag zouden willen. Maar aan de andere kant is louter dwangmatige seks niet gezond, het heeft niks met intimiteit te maken natuurlijk. Overigens hoeft een nymphomane niet altijd een andere bedpartner, ze “nymphen” zich net zo goed suf binnen één relatie. Dan moet de arme man in kwestie wel willen meewerken natuurlijk, en o jee, zelfs erotiek blijkt te kunnen vervelen. Dan valt je seksdroom algauw in duigen…